Nää hyvää unta

”Hyvää yötä rakas, nuku hyvin”

Kunpa nukkuisinkin.

Joka ilta sänkyyn mennessä toivon, että ehkä tämä on se yö, jolloin oikeasti nukunkin. Ehkä tänä yönä nukahdan heti peittoon kääriydyttyäni ja olen siinä, heräämättä aamuun saakka. Vaan ei. Yö toisensa jälkeen pyörin ensin hereillä saamatta unta, ja kun viimein nukahdan sellaiseen kevyeen koiran uneen herään n.tunnin välein pyöriäkseni taas tuskastuneena odottelemassa uutta nukahdusta. Tuntuu hassulta. Minä, joka olen aina ollut hyvä nukkumaan. Nukahdin ennen yleensä varsin nopeasti ja nukuin lähes aina heräämättä aamuun asti. Voin nukahtaa mihin tahansa asentoon, missä vain. Ihan oikeasti missä vain. (Nukahdin esimerkiksi Miamissa Justin Timberlaken keikalle, vaikka olin juuri kaksi sekuntia aiemmin tanssinut itseni hikeen what goes around comes aroundin tahtiin.) Lentokoneessa nukahdan aina ennen kuin kone on edes noussut. Mutta nyt yhtäkkiä nukkuminen (lähinnä siis öisin) onkin ihan älyttömän hankalaa.

Olen nukkunut todella huonosti jo monta kuukautta, mutta oikeastaan vasta nyt lomalla väsymys on alkanut todella tuntua. Ja näkyä. Kun velvollisuuksia on vähemmän ja luppoaikaa enemmän huomaan jatkuvasti ajattelevani vain sitä, että haluaisin oikeastaan vain nukkua. Ajatus ei kulje ja hermo on kireällä. Mutta kyllä väsymys myös näkyy, ihan koko olemuksessa. Iho ei ole varmaan vielä koskaan ollut näin kamalassa kunnossa ja ryhdikkyys on kyllä meikäläisestä harvinaisen kaukana.

_MG_7584

Tiedän, että tähän unettomuuteen ovat vaikuttaneet muutamat isot, ikävät asiat, joita pyörittelen päässäni jatkuvasti. Nyt nuo asiat alkavat kuitenkin hiljalleen ratketa, ja mennä siihen suuntaan johon niiden olisi pitänyt mennä jo vuosia sitten. Ja nyt hiljalleen alkaa olo unien palautumisen suhteenkin olla vähän toiveikkaampi. Tästä päivästä eteenpäin yritän tehdä kaikkeni, jotta nukkuminen ja nukahtaminen olisi helpompaa.

Olen tähän asti pitänyt aina puhelinta sängyn vieressä, sillä saan usein keskellä yötä sellaisia ajatuksia, jotka on pakko kirjoittaa heti ylös. Mutta, valitettavasti aika usein käy niin että siinä samalla alkaakin sitten vastailla viesteihin tai kommentteihin, sitten täytyy tietysti tarkistaa vielä snäpit, instagram, vähän vielä tietysti facebook ja sen jälkeen voikin taas aloittaa kierroksen alusta. Yhtäkkiä kello onkin kolme yöllä ja olen juuri käyttänyt yöunistani kaksi tuntia puhelimen tuijottamiseen. Tästä lähtien en siis ota puhelinta enää makuuhuoneeseen. Paperia ja kynää yöpöydälle sen sijaan. Lupaan itselleni hoitaa kaikki sellaiset asiat heti tänään, jotka voi heti tänään hoitaa. Muuten pyörittelen yöt läpeensä listaa huomenna hoidettavista asioista päässäni. Täysin turhaa. Kirjoitan jatkossa ennen nukkumaan menoa paperille ylös kaiken sen, mikä vaivaa koska yleensä sen jälkeen huomaan etteivät enää vaivaakkaan.

Myös liikkumisella ja oikealla ravinnolla on ehdottoman suuri vaikutus siihen kuinka hyvin nukun. Molempia lisään päiviini. Katsotaan vaikka viikon tai kahden päästä miltä tilanne näyttää. Toivotaan, että silloin voisin vastata tuohon hyvän yön toivotukseen, että

Niin kyllä muuten nukunkin!

 

9 Comments
 • satu
  Posted at 08:26h, 20 elokuun Vastaa

  Itselläni oli pahoja fyysisiä oireita ja marssin lääkäriin,jossa lääkäri totesi oireiden olevan stressi peräisiä ja levottomiin/unettomiin öihin määräsi tilapäisesti lääkettä. Nyt yöt sikeästi nukkuvana olen kuin uusi ihminen ja pirteä ? ennen pyörin ja hyörin ja mietin myöskin paria isompaa juttua..
  Parempia unia sinulle, toivottavasti saat pian unista taas kiinni!

  • Sanni
   Posted at 14:33h, 30 elokuun Vastaa

   Tiedän, että mulla unettomuus hyvin todennäköisesti myös stressistä johtuvaa. Nyt kuitenkin muutaman isomman jutun ratkettua on unikin alkanut taas maistua paremmin. Kiitos vertaistuesta! ja ihanaa, että siellä nukutaan jo paremmin

 • Maiju
  Posted at 11:45h, 20 elokuun Vastaa

  Moi Sanni!

  Tiedän tunteen. Oon tosi tunnollinen ja herkkä tyyppi niin töiden kun muiden asioiden suhteen elämässä, ja stressi heijastuu mulla ihan ensimmäisenä yöuniin. Tai no, niiden puutteeseen, kuten sulla. Totisesti oon sitä mieltä, että unettomuuteen (mun tapauksessa nukahtamisvaikeudet, heräily keskellä yötä, huonolaatunen uni) vaikuttaa niin paljon se elämän yleisfiilis ja ikävät asiat, joita pyörittelee päässään. Päivisin niitä ikäviä asioita pääsee pakoon, kun ne voi hukuttaa kaikkeen tekemiseen ja touhuamiseen, mutta ainakin itselläni on käynyt niin, että joudun tavallaan kohtaamaan ne asiat illalla sängyssä, ja sen takia sänky ja koko makuuhuone muuttui mulle aikamoiseks peikoks miltei vuoden ajaksi.

  Kun noista ikävistä asioista pääsin jokseenkin yli, niin kesti hetken, että mieli tavallaan antoi luvan ottaa rennosti ja uni alkoi taas tulla meikäläisenkin makkariin. Kun illalla stressaamisesta tulee normi tila, niin yhtäkkiä levollinen fiilis tuntuukin tosi oudolta ja jotenkin ”väärältä”. Mutta kaikki ottaa aikansa, ja usko tai älä, niin kyllä se uni sieltä palaa. Tää on tosi random, mutta mulle auttoi niinkin pieni asia stressitason alentamiseksi kuin 9gag! Laitoitkin tohon postaukseen, ettet vie enää kännykkää makuuhuoneeseen, ja mäkin yritin tota aluks. Mutta kun tajusin, miten 9gag ja hauskat memet vie mun ajatukset ihan muualle, niin nukahdin alta aikayksikön. 9gag kuuluukin mun jokaiseen iltaan ihan siinä missä hampaiden pesu :) Koita edes tota!

  Hurjasti tsemppiä uniongelmiin! Pitkään jatkuessaan se on maailman ikävin vaiva, mutta onneks keinoja sen taltuttamiseen löytyy hurjasti.

  • Sanni
   Posted at 14:34h, 30 elokuun Vastaa

   Kiitos tästä! Ihanaa, että vertaistukea on. Yksin öisin unettomana pyöriessä kun tuntuu, että on maailman ainoa ihminen valveilla, ja niiiiiiin yksin. Nyt kuitenkin täälläkin jo nukutaan öisin paremmin. Ihanaa. toivottavasti sama meininki jatkuu jatkossakin. Meillä ja teillä.

 • Anna
  Posted at 09:33h, 21 elokuun Vastaa

  Googletappa rohtovirmajuuri (eng. Valerian root). Sitä saa kapseleina joistain lifestä tms.
  Itsellä tuo auttaa unettomuuteen. En tykkää mistään melatoniinista tai muista unilääkkeistä, koska aamulla vielä ihan pöhöttynyt olo. Tuo rohtovirmajuuri ei tuo sellaista oloa. Ei tunnu missään, mutta uni tulee hyvin.

  • Sanni
   Posted at 14:34h, 30 elokuun Vastaa

   Tätä on kyllä pakko kokeilla! En itsekään tykkää yhtään mistään unilääkkeistä, ja ne on mulle oikeastaan ihan ehdoton no-no. Haluaisin nukkua hyvin, ihan luonnollisin keinoin.

 • Erin
  Posted at 13:28h, 21 elokuun Vastaa

  Kahvi ? Mulla viimeisen vuoden aikana olen huomannut ettei klo 18 jälkeen kahvia kannata juoda…. Toki ressi ja ajatukset pitää unen pois. Suosittelen myös ostaa apteekista melatoniinia – toimi mulla. – olkoon vaikka ns lumelääkettä mutta kroppaani rentoutui kun laitoin tabletin suuhun liukenee ja nukahdin . Tämä myös auttoi vaikka mieli oli levoton …. Nuku hyvin !

  • Sanni
   Posted at 14:35h, 30 elokuun Vastaa

   Kahvi voi kyllä hyvin olla yksi syy, juon usein illalla vielä kupin. Nyt olen jättänyt sen pois, ja juon kahvia vain aamuisin. Stressitason laskeminen on ollut kyllä merkittävin apu unien parantumiseen. Nyt jo muutama yö mennyt ihan tosi hyvin. Jes!

 • Kristiina
  Posted at 23:15h, 25 elokuun Vastaa

  Moikka ihana Sanni!

  Uniongelmat on hirveitä. Mulla ei niitä juurikaan onneksi ole ollut (ainakaan vielä), olen ollut hyvä nukkuja, itseasiassa yhtä hyvä kuin tuossa kerroit itsesi olleen aiemmin. Mutta mieheni on todella herkkä nukkuja, ja olen nähnyt miten paljon huono uni voi kiristää hermoja. Ja itsekin kyllä todella huomaa jos on jostain syystä huonompia öitä niin heti heijastuu vireyteen ja mielialaan päivällä. Mutta esim. miestäni juurikin tuo valeriaana auttoi, jota aiempikin kommentoija suositteli. Mieheni ei ole kokeillutkaan melatoniinia, hän kokee sen epäilyttäväksi koska se on hormoni. Mutta valeriaana (en tiennytkään suomenkielistä nimeä) on yrtti, joten aivan eri asia. Hän ottaa tinktuuraa joka ilta, ja nukkuu nykyään hyvin (tilaan luomuvaleriaanatinktuuraa iHerbistä). Olen itsekin ottanut sitä satunnaisesti jos on ollut stressiä ja meno päällä, valeriaana nimittäin rauhoittaa kehoa ja mieltä jonka jälkeen uni tulee helposti. Tepsii!

  Toinen juttu on tuo puhelin. Itse suljen joka ilta koko wifimodeemin, ja laitan puhelimen lentotilaan. Tämä myös siitä syystä, että kaikenlainen säteily ei ole hyväksi ihmisille, eikä eläimille. Erityisesti lasten ei suositella oleskelevan ympäri vuorokauden langattoman verkon vaikutuksessa. Hirveästi tutkimusta ei myöskään ole siitä, mitä jatkuva langattoman säteilyn vaikutuksessaolo ihmiselle tekee. Se vähä mitä on, ei ainakaan todista sitä turvalliseksi ja suosittele sitä. Olenkin huomannut, että se että sulkee netit ja puhelimen verkon rauhoittaa ylipäätään kodin tilaa ja tunnelmaa, ja yöaikaa, joka myöskin vaikuttaa unen laatuun ja syvyyteen. Olemme kytkeneet nettimasiinat piuhoineen kaikki yhteen jatkojohtoon jossa on pistokenappi, jolloin sulkeminen on todella vaivatonta. Kannattaa kokeilla! Auttaa myös yölliseen nettihengailuun;)

  Tsemppiä uniin!<3

Post A Comment