Uusi identiteetti

Tämän postauksen, sekä tämän Me Naisten haastattelun jälkeen sain rutkasti yhteydenottoja. Oli ihmisiä, jotka olivat hyvillään siitä, että joku toinenkin kärsi laihuudestaan, ja kirjoitti siitä. Joukossa oli kuitenkin reilusti myös niitä, joita tuo postaus ärsytti. Moni oli sitä mieltä, etten mitenkään voi kokea olevani liian laiha, sillä eihän kukaan muu kuin vartaloonsa täysin tyytyväinen laittaisi itsestään niin vähäpukeisia kuvia julkisesti mihinkään (spoiler: eivät olleet mielestäni kovinkaan vähäpukeisia). Iso osa ajatteli myös, etten puhu totta, sillä ei voi mitenkään olla mahdollista, että syön niin paljon, kun kerron, ja pysyn silti laihana. Yhdessä viestissä sanottiin, ettei se ole mitenkään mahdollista, ellei sitten ole sairas. Se pysäytti, sai tajuamaan, että ihan todella: ei tällainen ole tervettä, ei voi olla.

Olen painanut 52kg vuodesta 2005 saakka. Aina toisinaan, vähän elämäntilanteesta riippuen, tuo paino on laskenut hieman tuon 52kg alle, mutta ei koskaan sen yli. Ellei raskausaikaa oteta lukuun. Silloin paino nousi yli 70, mutta olin takaisin tuossa vanhassa, tutussa 52kg:ssa vain reilu kuukausi synnytyksen jälkeen, eikä sekään kai ole ihan normaalia etenkään silloin, kun ei tehnyt yhtään mitään niiden kilojen karistamisen eteen. Ajattelin pitkään, että olen yksi niistä ihmisistä, joiden aineenvaihdunta nyt vaan sattuu olemaan poikkeuksellisen tehokas. Jossain vaiheessa aloin olla varma, että kärsin kilpirauhasen liikatoiminnasta, ja samaa mieltä olivat monet tapaamani lääkäritkin, vaan testitulokset kuitenkaan eivät.

Viime keväänä aloin huomata, että ennen niin paksut, kiiltävät ja pikavauhtia kasvavat hiukseni lakkasivat kasvamasta. Hiuksia edes kevyesti haroessa niitä jäi käteen ihan tupoittain. Irtohiuksia tuntui lojuvan joka puolella, eikä se ollut minulle ollenkaan normaalia. Olin tietysti googlaillut oireitani jo vuosia, mutta nyt ensimmäistä kertaa lisäsin oireisiin tuon hiustenlähdön ja ensimmäistä kertaa tuo googlailu johti keliakiaa käsittelevään artikkeliin. Sieltä artikkelista löytyi listattuna ihan joka ikinen niistä oireista, joista kärsin. Keliakia ei ollut koskaan käynyt edes mielessäni, sillä sitä ei ole suvussamme ollenkaan, ja yleensä tuohon sairauteen liitetään vahvasti periytyvyys. Heti tuon artikkelin lukemisen jälkeen olin vakuuttunut siitä, että nyt kaikille oireilleni on löytynyt syy, ja poistin kaikki viljat ruokavaliostani heti. Jo kahden viikon gluteenittoman elämän jälkeen huomasin erityisesti vireystilassa selkeän muutoksen: en ollutkaan jatkuvasti aivan järjettömän väsynyt. En kaivannut päiväunia kahdesti päivässä, en kaivannut niitä ollenkaan. Jokaisen aterian jälkeen ei tarvinnutkaan mennä vessaan, eikä olo ollut epämääräisen kivulias jatkuvasti. Paino nousi kahdessa viikossa kilon, ja seuraavan kahden viikon aikana toisen. Iho alkoi voida huomattavasti paremmin ja mielialakin luonnollisesti koheni kun jaksoi taas tehdä asioita sen sijaan, että mietti vain sitä milloin saisi seuraavan kerran käydä nukkumaan. Myös ruokahalu kasvoi, ja syöminen muuttui huomattavasti nautinnollisemmaksi.

Halusin kuitenkin vielä lääkärin ja laboratoriotulosten sinetin sille, että keliakia on syy näihin oireisiin, ja että varmasti hoidan oireitani asianmukaisella tavalla. Se, että noista verikokeista saa oikeat vastaukset vaatii kuitenkin sen, että käyttää niitä viljoja ruokavaliossaan, joten elokuussa palautin ne taas takaisin lautaselle. Tuntuu ihan älyttömän typerältä puputtaa ruokaa, joka saa voimaan huonosti, mutta tulipahan nyt kuitenkin tehtyä. Huomenna tuo piina kuitenkin päättyy ja saan taas palata takaisin viljattomaan ruokaan ja parempaan oloon. Tämän reilu kahden kuukauden aikana paino on pudonnut taas sinne vanhaan tuttuun viiteenkymmeneenkahteen, hiukset ovat ohenneet entisestään ja erityisesti kasvojen iho voi todella huonosti. Väsymys ei ole onneksi ehkä ollut ihan yhtä lamauttavaa kuin mitä se on viimeiset viisi vuotta ollut. Älkää kysykö miksi minä tai kukaan minua tutkinut lääkäri ei ole tajunnut  oireideni perusteella aiemmin epäillä keliakiaa, sillä en todellakaan tiedä siihen vastausta. Mutta parempi myöhään, kuin ei silloinkaan.
Tosin niitä tuloksiahan en ole vielä edes saanut, mutta siskoistani yksi on ja ne olivat verikokeiden perusteella positiiviset (tähystyksellä tuo tulos vielä varmistetaan ennen sinetin lyömistä) ja sehän on suunnilleen sama kuin olisin saanut ne tulokset itse.

Nyt haluaisinkin vinkkejä kaikilta teiltä keliaakikoilta, että mitä te oikein syötte? Erityisesti kaikki te, jotka ette viljojen lisäksi käytä myöskään maitotuotteita.

Palataan aiheeseen ja uusin ruokatottumuksiin, sitten heti kun alan päästä niistä paremmin jyvälle. Mutta kyllähän kaikki tämä tuntuu nyt jo ihanalta. Ajattelen, että tästä alkaa ihan kokonaan toinen elämä: se sellainen, jossa ei koskaan väsytä eikä ole huono olo. Iho hehkuu, mieliala on korkealla ja liikkuakin voi useammin kuin kerran kuukaudessa ilman että muuttuu luurangoksi ja että painokin olisi jotain muuta kuin tuo 13 vuotta vanha 52. Mielellään esimerkiksi kymmenen kiloa enemmän. Tässähän saa totutella ihan uuteen identiteettiin. Sen sijaan, että on ollut koko elämänsä se ihminen, joka syö ihan kaikkea (ei ole olemassa ruokaa, josta en pitäisi. En ainakaan ole vielä koskaan sellaiseen törmännyt) ja nyt yhtäkkiä onkin liuta asioita, joihin en voi enää kajota. Tänään ajattelin kuitenkin ottaa vielä kaiken irti viljoista ja pitää sellaisen viimeisen ehtoollisen, jolla syön kaikkea sitä mitä tulen eniten kaipaamaan, joka tarkoittaa siis pastaa, pizzaa, ohuen ohuita ruispaloja ja vehnäoluita. Tulee ikävä, se on myönnettävä.

Ja kaikille teille tuolloin viestejä lähettäneille terveisiä: Olitte ihan oikeassa: ei todellakaan ole normaalia, ettei paino nouse vaikka söisi 4000kcal päivässä, eikä liikkuisi nimeksikään. Ja mitä taas tulee niihin vähäpukeisiin kuviin, niin kyllä niitä voi näköjään laittaa julkisesti esille, vaikka ei olisikaan täydellisen tyytyväinen siihen miltä näyttää. Mutta en minä kyllä todellakaan jaksa itseäni ja vartaloani hävetäkään. Aivan tyytyväinen kuitenkin olen,  erityisesti siksi että, pystyn lähes kaikkeen mihin tahdonkin paitsi niihin leukoihin leuanvetotangolla.

ps. Mainitsin tässä postauksessa ihan naurettavan monta kertaa tuon numeroparin 52, vaikka todellisuudessa en edes omista vaakaa, eikä painolla ole numeroina minulle yhtään mitään väliä. Tuo luku on vaan alkanut tässä vuosien varrella muodostua jo vitsiksi, sillä aina kun puntarille on täytynyt nousta (lähinnä lääkärissä) on se näyttänyt tuota samaa.

 

 

* bikinit (Gina Tricot) ja laukku (Ellos) saatu blogin kautta

Tags:
18 Comments
 • Milla
  Posted at 15:20h, 23 lokakuu Vastaa

  Onneks on gluteeniton pastaa, itse tehtyjä gluteenittomia pitsoja ja ennen kaikkea hyviä gluteenittomia oluita! Mulla on lähes samankaltainen kokemus, ja voi, miten hyvä olla on nyt kun syy selvisi! Onneksi keliaakikon ei enää tarvi syödä pahvilta maistuvia ruokia vaan kaikki maistuu yhtä hyvältä, gluteenittomanakin. Ja lidlin pakaste kaurasämpylät, ihan best! ja ruisleivän korvikkeena, hannun tummat jälkiuunipalat :)

  • sannitrishin
   Posted at 15:46h, 23 lokakuu Vastaa

   Ah, miten huojentavaa kuulla sillä kaikki ne kokeilemani gluteenittomat tuotteet ovat järjestäen ihan kamalia. Hyvää olutta olen kyllä maistanut, mutta niin pasta, pizza kuin leipäkin on maistunut ihan siltä mainitsemaltasi pahvilta. Kiitos siis tästä. Nuo jälkiuunipalat menevät kokeiluun ihan samantien.

 • Hanna
  Posted at 15:39h, 23 lokakuu Vastaa

  Tiedätkö, gluteenittomana et jää paitsi juuri mistään! Lähes kaikki onnistuu tehdä/ostaa ilman gluteiinia. Mulla ei ole keliakiaa, mutta olen syönyt muista syistä gluteenittomasti (ja laktoositonta) yli kaksi vuotta ja koen että en jää paitsi mistään. Nykyään kaupat ovat pullollaan vaihtoehtoja ja hyviä sellaisia. Tänään paistetaan pizzaa (paras glut.pohja on Bauck hofin) ja gluteenitonta leivontaa blogin ohjeilla onnistuu niin pullat kuin munkitkin, jos niitä kaipaa. Fazerin siemenleipä paahdettuna on ihanaa ja ainakin s-kaupoista löytyy glut. lakupötköjä jotka ovat ihan super hyviä. Alun tutkimisen jälkeen löydät kyllä pian vaihtoehtoja.

  • sannitrishin
   Posted at 15:56h, 23 lokakuu Vastaa

   Kiitos miljoonasti näistä. Tuntuu heti helpommalta kaikki tulevaisuuden kauppareissut kun on edes muutama hyväksi havaittu tuote, jota lähteä kokeilemaan. Erityisesti nuo lakut kiinnostaa.. pizzasta nyt puhumattakaan..

 • Sofia
  Posted at 16:34h, 23 lokakuu Vastaa

  Pakasteesta löytyy monia hyviä gluteenittomia leipä- ja sämpylävaihtoehtoja, ne vakuumipakatut taitaa kaikki olla ihan kamalia. Pirkan paahtoleipä on ihan best, sekin pakasteesta. :) Maitotuotteillekkin löytyy nykyään niin paljon korvaavia tuotteita, Oatly tuotemerkkinä on paras! Itse käytän Ikaffea, Oatlyn ruoka”kermaa” ja Fraichea. Jos soija sopii sinulle niin erimakuisia soijajogurtteja on vaikka millä mitalla. Pinterest on tässäkin asiassa ihan ykkössovellus, kun voit kerätä kansioon eri ruokia vain hakusanoilla ”gluten free” ja ”vegan”. Testaamalla löydät omat lempparisi, nykyään on helppo olla gluteeniton. ☺️

  • sannitrishin
   Posted at 08:15h, 24 lokakuu Vastaa

   Heii apua, kiitos! Saan siis selkeästi jatkossakin puputtaa leipää ihan kaikessa rauhassa.
   Mietin noita kauramaitoja – kermoja jne. että sopivatko ne järjestäen kaikki myös keliaakikoille? En ole vielä ehättänyt tutustua aiheeseen mitenkään kovin kattavasti, joten tuntuu niin suurelta luksukselta saada tätä tietoa näin. Kiitos <3

  • sannitrishin
   Posted at 08:15h, 24 lokakuu Vastaa

   Ja tuota Pinterestiä en olis edes tajunnu ajatella!

 • AnnaTee
  Posted at 17:00h, 23 lokakuu Vastaa

  Siis tämä oli todella hyvä! Itse kärsin samasta ”52 kilosta” ja syön kans kun hevonen ja en vaan liho. Iho on ihan viime aikoina räjähtäny ihan käsiin, se vähä yllätti. No hiustenlähtöö jos miettii niin joo suihkussa huomaa, mutta olen selittänyt sen huonokuntoisella latvalla joka on aina millon milläkin sykeröllä. Minkä ajan päästä siis huomasit eroa?

  • sannitrishin
   Posted at 08:13h, 24 lokakuu Vastaa

   Huomasin eroa entiseen hiustenlähdön suhteen, vai uuden ruokavalion suhteen? Vastaan molempiin, niin en mee ihan mönkään. Hiustenlähtö tuli ihan hiljalleen: en aluksi kiinnittänyt irtoileviin hiuksiin sen kummemmin huomiota. Heräsin asiaan oikeastaan vasta sitten, kun tajusin että hiukseni eivät enää kasva pituutta. Tukkani on aina ollut sellainen joka kasvaa suunnilleen silmissä, niin tämä oli ensimmäinen todella selkeä ero. Sitten niitä hiuksia alkoi lähteä niin paljon, ettei sitä voinut enää olla huomaamatta. Mutta sanotaanko, että koko ongelma hiusten suhteen eskaloitui ehkä kolmessa kuukaudessa. Muuttuneen ruokavalion vaikutukset näin ja tunsin jo ihan muutaman viikon jälkeen. Kokeile, et varmasti kadu. Ja aina voi palata takaisin vanhaan, jos ei tunnukaan hyvältä.

 • Juulia
  Posted at 17:36h, 23 lokakuu Vastaa

  Mulla todettiin kuukaus sitten keliakia ja olin aluks ihan masentunut, etten enää saa syödä mitään. Kuitenkin on ollu ihanaa huomata et oikeesti KAIKELLE on olemassa gluteeniton versio ja suurin osa niistä on sitä paitsi vielä ihan saman makusia, kun tavallisetkin tuotteet :) osa jopa parempia gluteenittomina kun tavallisena tuotteena :) aikaa ja tutkimista se vaatii, mutta on helppoa kun vaan tottuu ja muistaa sen oman erikoisruokavalion olemassaolon (itse pari kertaa unohtanut ja sen jälkeen kärsinyt :D) tsemppiä! Ps. Olet ihana <3

  • sannitrishin
   Posted at 08:09h, 24 lokakuu Vastaa

   Tuo lause ”osa jopa parempia gluteenittomina kuin tavalliset” on ehkä paras lause, minkä oon kuullut koko päivänä. Ja hauskaa kuulla, että siellä on joku toinenkin kenelle tää asia on ihan tuore. <3

 • Tiia - Littlebigthings
  Posted at 18:54h, 23 lokakuu Vastaa

  Täällä gluteeniton, maidoton, lihaton ja erittäin tiukka fodmap ruokavalio, joten voin kertoa et gluteenittomuus ei todellakaan oo paha! Kunhan vaan löytää ne oikeat, oikeesti hyvät tuotteet :) Suosittelen testaan pakasteesta Moilas karjalanpiirakat, Frian minipatongit (kannattaa sulattaa yksitellen ilman mikroa, kuivuu helposti), Frian minikorvapuustit on myös best! Ruisleivän himoon Schärin vollkornbrot. Pastoista iso peukku Sam Mills tuotteille.

 • Oona
  Posted at 11:51h, 24 lokakuu Vastaa

  Oon itse ollut 15 vuotta keliaakikko ja sillon ala-asteikäisenä ei niitä tuotteita löytynyt, mutta nyt tosiaan kaikki löytyy gluteenittomana. Sellanen leipä kuin Hannun jälkiuunipalat (ei pakaste) toi mulle muistot ruisleivästä, Pirkan pakasteessa oleva pullataikina on ehkä parasta koskaan ja Vuohelan tuotteet aivan huippuja. Kotimaista karjalanpiirakat, kaikki Oatlyn tuotteet, Farina merkin jauhosekoitukset (letut heiltä ❤️) ja Barillan pastat. Kaikkea onneksi löytyy nykypäivänä ja vielä ihan mielttömiä vaihtoehtoja. Vakuumipakattuja usein välttelen, koska ne on niitä mitkä maistuvat kauheimmilta. Onneks on nykyään helppoa ja hyvää!

 • Maija
  Posted at 12:39h, 24 lokakuu Vastaa

  Minäkin olen viimeiset 10-15 vuotta painanut noin 51-52 kiloa. Raskausaikaa lukuunottamatta, mutta paino palautui kahdessa viikossa synnytyksestä entiselleen. Koen kuitenkin olevani sinut painoni ja kehoni kanssa, olen nimittäin lyhyehkö joten olen ihan sopusuhtainen. Muutaman kerran olen kuullut kommentteja ja kyselyjä että olenko laihtunut, mutta en loukkaavia kommentteja. Ikävää, että olet sellaisia joutunut kuulemaan, olen itsekin miettinyt, että miksi laihuuden kommentointi tuntuu olevan hyväksyttävämpää kuin ylipainon. Ihana kuulla että voit paremmin ja syy ehkä löytynyt, oma olo on se kaikista tärkein asia ja mittari!

 • Aino
  Posted at 23:57h, 24 lokakuu Vastaa

  Moi,
  10 vuotta sitten keliaakikkona hyvän ruuan löytäminen oli vielä haastavaa, mutta nykyään kyllä löytyy joka paikasta jotain hyviä vaihtoehtoja :) Dr Oetker gluteenittomat pakastepitsat on ihan super! Ja semperillä ja felicialla tosi hyvää pastaa jota mieskään ei tunnista gluteenittomaksi ;) gluteenittomia leipäsuosikkeja: lidlin kaurasämpylät, tescon valkosipulipatonki, vaasan kaura-tattarileipä, vuohelan herkku karjalanpiirakat ja hapanleipä. Listaa vois jatkaa pitkään kun oikeesti nykyään löytyy niin hyviä :) perus kaurapuuroa ja riisikakkuja tietty voi syödä. Ainoastaan ulkomailla, pikaruokapaikoissa, huoltoasemilla ja kahviloissa gluteenittomia vaihtoehtoja vähemmän tai ei ollenkaan. Mutta kyllä mäkkäristä ja hesestä gluteenitonta saa (thank god), starbucksistakin saa gluteenitonta patonkia ja useimmiten pyytämällä tekee kahviloissa erikseen jonkun vaihtoehdon. Kaupoista löytyy kyllä nykyään niin hyvä tarjonta, että et jää mistään paitsi. Keliakia harmittaa ainoastaan juhlissa tai reissatessa kun joskus joutuu katsomaan vierestä nälissään muiden herkuttelua :D mulla siis keliakia ja syödään koko perhe gluteenittomasti, ei jakseta tehdä kahta eri ruokaa ja kaikille maistuu.
  Tsemppiä ja kaikkea hyvää sulle <3 <3

 • N
  Posted at 01:32h, 25 lokakuu Vastaa

  Oon tehnyt jonkun verran gluteenittomia kakkuja ihan tavallisilla vegaanisilla ohjeilla, mutta korvannut vaan vehnäjauhot sunntain gluteenittomilla jauhoilla ja tuotokset on onnistuneet yhtä hyvin kuin aiemminkin. Jos tavalliset kauramaidot ei sovi, gogreenillä on gluteenitonta kauramaitoa ja monet vegaaniset jäätelöt on myös gluteenittomia.

Post A Comment