e-pillereiden jälkeen

 

 

Olen elänyt valtaosan elämästäni ilman hormonaalista ehkäisyä. Aloitin e-pillerit hormonaalisen akneen reilut kaksi vuotta sitten. Olin toki kokeillut muutamia erilaisia hormonaalisia ehkäisy-vaihtohtoja elämässäni aiemminkin, mutta todennut kaikkien vaihtoehtojen kohdalla niiden epäsopivuuden ihan muutamassa viikossa. Nyt viimeiset kaksi vuotta olen syönyt Qlairan yhdistelmäpillereitä. Sen suurempia haittavaikutuksia en käytön aikana havainnut (ellei mielialanvaihdoksia lasketa) ja ihokin alkoi voida paremmin muutama kuukausi aloittamisen jälkeen. Viime keväänä aloin harkita jotain toista ehkäisymuotoa, sillä liittyy sellainen epävarmuustekijä kuin sinä itse, sillä ne eivät luonnollisestikaan ehkäise sieltä liuskasta käsin vaan ne täytyy muista ihan ottaa ja niellä.

Viime keväänä halusin oikeastaan luopua hormonaalisesta ehkäisystä kokonaan, mutta mikään hormoniton vaihtoehto ei tuntunut kovin hyvältä. Gynekologini suositteli kokeilemaan käsivarteen asennettavaa ehkäisykapselia (siinä mielessä pillereitä helpompi vaihtoehto, ettei sen ehkäisytehon eteen tarvitsi itse tehdä yhtään mitään sen asennuksen jälkeen), jok olisi kuitenkin toimenpiteenä sellainen että juuri sen kapselin sisältämän hormoonin sopivuudesta itselleen olisi hyvä olla varma, koska kapselin poistaminen olisi oma operaationsa sekin.

Sain tehtäväkseni kokeilla minipillereitä, joiden vaikuttava hornoni oli sama keltarauhashormoni kuin tuossa kapselissa tulisi olemaan. Ja luojan kiitos kokeilin niitä pillereitä ensin: niiden kanssa sain kolme kuukautta kestäneet kuukautiset ja niin runsaan vuodon, että olin varma siitä että vuodan kuiviin ennen syksyä. En kuitenkaan kuuliaisena lopettanut pillereiden syömistä ennen kuin se kolmen kuukauden kokeilujakso tuli täyteen, vaikka oli kyllä ollut swlvää heti ensimmäisistä viikoista lähtien ettei tuo hormoni ollut minulle se oikea.

Tuon kokemuksen jälkeen palasin takaisin qlairoihin, mutta mielessä alkoi ihan tosissaan velloa ajatus siitä, että lopettaisi hormonaalisen ehkäisyn kokonaan. Aloin olla utelias näkemään kuinka paljon nuo joka aamu popsittavat pillerit oikeasti vaikuttivat minuun: niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kondomin käyttö ei tuntunutkaan enää ollenkaan niin ahdistavalta kuin vielä hetki sitten, ja muutamien ystävien positiiviset kokemukset pillereiden lopettamisesta ja poikaystävän kannustus sai lopulta hylkäämään e-pillerit. Nyt pillereiden lopettamisesta on noin kuukausi. Valehtelisin jos väittäisin ettenkö pelkäisi tällä hetkellä kaikkein eniten ihoni kunnon puolesta. Palaako hormonaalinen akne?

 

 

 

 

 

Tällä hetkellä näyttää (ja erityisesti tuntuu) kuitenkin vielä hyvältä. Ja huomaan, että nyt pillereiden lopettamisen jälkeen minusta on tullut paljon jämptimpi ihon hoitaja. Mietin huomattavasti tarkemmin mitä suuhuni pistän, sillä tiedän että sillä ja suolistomme kunnolla on valtava merkitys ihomme kuntoon. Pillereiden lopettamisen jälkeen en ole kertaakaan nukahtanun meikit kasvoilla, mitä tapahtui ennen suhteellisen usein: menin nukuttamaan lasta, ja nukahdin vahingossa itsekin. Meikit naamalla ja hampaat pesemättä.  Nykyään pesen meikit yleensä heti kotiin tullessani, tai viimeistään siinä vaiheessa kun lapsikin on iltapesullaan.

Sen lisäksi olen ahminut tietoa netistä ja kirjoista (erityisesti juuri pillereiden lopettamisen aikaan ilmestynyt Virve Fredmanin Täydellinen iho– opus on toiminut inspiraation- ja tiedonlähteenä uusia ihonhoitorutineeja kehitellessäni) ja ottanut asiakseni löytää iholleni ne kaikkein sopivimmat hoitotuotteet. Ja nyt aletaan olla aika lähellä täydellisyyttä:

Puhdistan kasvot iltaisin kaksivaiheisesti. Ensin käytän öljypohjaista puhdistustuotetta, joka pesee kasvoilta öljyliukoiset epäpuhtaudet, liiallisen talin ja meikin. Kesästä asti olen käyttänyt tähän ensimmäiseen vaiheeseen Oilixian putsaria, jossa on todella hämmentävä purkkamainen koostumus, joka ensin painellaan ja nostellaan iholle, jonka jälkeen annan sen vaikuttaa hetken ennen kuin hieron kasvoille vähän vettä, jolloin toi tahmaisuus muuttuu maitomaiseksi ja peseytyy helposti pois kasvoilta. Jo pelkästään tämä tuote puhdistaa meikin yleensä todella hyvin, eikä kasvoilta saa enää esim.kasvoveteen kostutetulla vanulapulla irrotettua mitään näkyvää. Ensimmäisen vaiheen jälkeen pesen kasvot vielä tuolla *Essen Sensitive Cleanserilla, joka pääsee tehokkaaseen kontaktiin, jo puhdistetun ihon kanssa ja syväpuhdistaa siten esim.ihohuokosia tehokkaasti. Myös tuon aineen hoitavat ominaisuudet pääsevät tekemään taikojaan paremmin, kun iho on puhdas. Tähän puhdistuksen toiseen vaiheeseen suositellaan usein käyttämään vesipohjaista puhdistusta, mutta tässä Essen sensitive cleanserissa vesi on korvattu laadukkaalla aloe vera-geelillä, jotta se olisi mahdollisimman hellävarainen ja sopisi herkimmällekin iholle.

Puhdistuksen jälkeen suihkun kasvoille, kaulalle ja dekolteelle kasvoveden, ja jo pidempään olen käyttänyt siihen tarkoitukseen *Essen sensitive toneria. Annan kasvoveden imeytyä hetkisen, ja harjaan vaikka hampaat sillä välin. Seuraavaksi levitän kasvoille tuon Essen repair oilin. Tehostan seerumin imeytymistä ruusukvartstirollerilla rullaamalla ihoa muutaman minuutin ajan. Sain tuon rollerin syntymäpäivälahjaksi poikaystävältä, ja se on ollut käytössä vasta vajaan viikon, mutta olen käyttänyt sitä jokaisena iltana ja aamuna, ja se on ehdottomasti se osa ihonhoitoani, josta pidän kaikkein eniten. Rullaamalla kasvot saan voiteet imeytymään paremmin, lisäksi tuo rulla on jo nyt tasoittamut ihon väriä silminnähden. Sanotaankin, että tuo rullaaminen kiihdyttää kasvojen verenkiertoa, edistää sen uusiutumista ja supistaa myös ihohuokosia. Kaikki tervetulleita muutoksia meikäläisen maailmaan. Rullailun jälkeen levitän kasvoille vielä reilun kerroksen Essen Syväkosteuttavaa omega-kasvovoidetta.

Aamuisin rutiini on suunnilleen sama, mutta pesen kasvot ainoastaan tuolla Sensitive Cleanserilla ja käytin repair oilin sijaan meikin alla *Essen protect oilia tai Oilexin explorer blend- kasvoöljyä, jotka molemmat antavat meikille kivan, kuulaan ja kostutetun pohjan olematta kuitenkaan liian öljyisiä. Lisäksi aamuisin rullaan kasvot yönsä jääkaapissa viettäneellä rollerilla. Kylmä kivi tuntuu ihanalta kasvoja vasten. Se virkistää, rentouttaa ja häivyttää ihanasti yön jäljiltä turpeat silmänaluset. Aamun rullailun jälkeen en kuitenkaan laita rolleria takaisin jääkaappiin, sillä kylmä kivi piristää ja herättää vähän liiankin tehokkaasti, eikä se yleensä ole asia, jota iltaisin toivoisin tapahtuvan.

 

 

 

 

Tällä hetkellä iho tuntuu todella hyvältä. Sen sävy on tasaisempi, iho tuntuu elastisemmalta ja on kuulaampi kuin aikoihin. Pieniä epäpuhtauksia ja näppyjä on kuitenkin alkanut ilmetä hiusrajaan ja leukaperiin, mutta ei kuitenkaan vielä mitään sellaista mitä ei meikillä saisi piiloon, tai mitä oikeastaan kukaan muu välttämättä edes huomaisi. Toivotaan, että tilanne säilyisi tällaisena.

Mutta vaikka tilanne tästä hetkellisesti huononisikin, niin luulen että oikeilla tuotteilla, ruokavaliolla ja elämäntavoilla sen saa kuitenkin kuriin. Eihän iho voi ihan loputtomiin oikutella. Eihän?

Milliasia kokemuksia sinulla on pillereiden lopettamisesta? Kaikki tarinat ovat ehdottoman tervetulleita.

*Essen sensitive Cleanser, sensitive toner ja protect oil saatu

 

pst.pahoittelut kuvien kaameasta laadusta, en ihan tiedä mitä tapahtui…

pst.2: tuo Oilixin explorer blend- kasvoöljy on tänään ja huomenna (6-7.2) -20% Jolien verkkokaupassa ja molemmissa myymälöissä.

pst.3 : tämä ei ole maksettu mainos, vaan ihan vilpitön tyytyväisen käyttäjän hehkutus.

11 Comments
 • Maria
  Posted at 17:07h, 06 helmikuun Vastaa

  Lopetin e-pillerit lähes kolme vuotta sitten 10 vuoden käytön jälkeen. Noin 6kk-9kk lopetuksen jälkeen pamahti akne päälle, jonka sain joten kuten kuriin ruokavaliomuutoksilla. Edelleen finnejä tuli etenkin kuukautisten kynnyksellä ja aina paukamista jäi arvet ihoon ja niistä eroon pääseminen onkin toinen juttu… Nyt olen raskaana 6. kuulla ja voi että on ihanaa kun ei tule finnejä! Iho on oikeastaan täydellisessä kunnossa ja sormet ristissä toivon ettei iho palaisi takaisin aikuisiän akneihoksi. En kuitenkaan ikinä palaisi pillereihin sillä sen verran parempi fiilis on ilman ja kondomit toimii mielestäni ehkäisynä hyvin :)

  • sannitrishin
   Posted at 19:13h, 06 helmikuun Vastaa

   Oon kuullut ja lukenut niin monesta paikasta juurikin tuosta 6kk lopettamisen jälkeen puhjenneesta aknesta, mutta jos muutkin on siitä selvinnyt niin kai nyt minäkin..

   Ja ah, tuo raskausajan iho. Se oli ihana. Ihossa ei ollut juuri tuolla viimeisellä kolmannekselle mitään vikaa. Nauti siitä! Ja toivon todella, että saat pitää sen raskauden jälkeenkin.

 • Elina
  Posted at 18:00h, 06 helmikuun Vastaa

  Mä lopetin myös pillerit jo monta vuotta sitten ja olen ollut tyytyväinen. Akne mulla on ollut aina pillereistä huolimatta vaikka kumpaakin syönyt. Mutta ne henkiset syyt oli mun lopettamisen syy plus lapsen yrittäminen tietenkin. Mutta en sitten enää halunnut palata syömään niitä kun huomasin kuinka suuresti ne vaikutti mielialaani ja haluihin.

  • sannitrishin
   Posted at 19:15h, 06 helmikuun Vastaa

   Sama, siis nuo henkiset syyt. En tiedä kuvittelenko, mutta tuntuu että jo nyt kuukaudessa mieliala on huomattavasti tasaisempi ja tyytyväisempi, kuin mitä se pillereiden kanssa on ollut. Haluista nyt puhumattakaan.
   En tosin tiedä voiko tuloksia näkyä oikeasti näin nopeasti, mutta siltä ainakin tuntuu. Tästä kommentista voimaantuneena pysyttelen siis ilman pillereitä jatkossakin, vaikka iho kuinka oikuttelisi.

 • Anna Koo
  Posted at 18:26h, 06 helmikuun Vastaa

  Mulla tuli e-pillereiden lopettamisen jälkeen 6kk päästä paha akne, johon lopulta hain tymäkän Roaccutan -kuurin. Mikään muu ei auttanut.

  • sannitrishin
   Posted at 19:17h, 06 helmikuun Vastaa

   Vähän saman epäilen käyvän omallakin kohdalla. Auttoiko sulla tuo roacuttan-kuuri? Vai palasiko akne uudelleen sen lopettamisen jälkeen? Niitäkin tarinoita olen kuullut. Nyt ainakin haluan alkuun kokeilla kuila pitkälle ihoa voi hoitaa ihan omin, luonnollisin, konstein.

 • Essi
  Posted at 13:24h, 07 helmikuun Vastaa

  Hormonaaliseen akneen ei tehoa ruokavalio tai ihonhoitorutiinit, akne pitää ”sammuttaa” ja yleensä siihen toimii vaan isotretinoiini. Kärsin itse hormonaalisesta aknesta varmaan melkein 15 vuotta, kokeilin kaikki voiteet ja kahdet antibiootit ilman minkäänlaisia tuloksia. Viime keväänä aloitin Roaccutan kuurin ja lopetin sen alkusyksystä, ainoa asia mikä kaduttaa on se, etten tehnyt sitä aiemmin. :) Iho muuttui ihan täydelliseksi, ja koputan puuta tässä vaiheessa, toivottavasti sellaisena pysyykin. Nyt lopettamisesta on puolisen vuotta ja iho on ainakin edelleen tosi hyvässä kunnossa. Olen arkisin täysin ilman ihomeikkiä, joka on asia mistä pystyin vain haaveilemaan aiemmin kun aknesta kärsin. Lääkkeen sivuvaikutuksista on tosi paljon pelotteluja liikkeellä, mutta itse en kokenut niitä ollenkaan pahoiksi verrattuna hyötyyn. Iho toki kuivui ja sitä piti rasvata aktiivisesti kuten myös käyttää huulirasvaa jatkuvasti mutta mitään muita oireita ei lääkkeestä tullut. Suosittelen lämpimästi että käyt juttelemassa ihotautilääkärille ja hankit tuon Roaccutan kuurin jos iho-ongelmat vaikuttavat elämääsi negatiivisesti!

  • sannitrishin
   Posted at 13:47h, 07 helmikuun Vastaa

   Kiitos tästä! Pidän ehdottomasti tämän mielessä siltä varalta, jos hormonaalinen akne taas palaa. Tällä hetkellä iho voi, muutama näppyä lukuunottamatta, hyvin. Mutta katsotaan tilannetta sitten taas muutaman kuukauden kuluttua. Nyt yritän vaan hoitaa ihoa parhaani mukaan ja toivoa että aknelta säästyisin.

 • Pinja Mitrovitch
  Posted at 14:06h, 08 helmikuun Vastaa

  Hey!
  Mulla puhkesi keltarauhashormonin lopettamisen jälkeen tosi paha aikuisiän akne, joka vaati sitten puolen vuoden lääkekuurin. Nyt lääkkeen popsimisesta on 6kk ja iho on tosi freesi, vaikka toki aknearpia on jäänyt. Älä odota turhan pitkään jos iho huononee, hae nopeasti apua!

  yst. Pinja Mitrovitch // http://www.pinaycoco.fi

 • Hanna
  Posted at 20:17h, 08 helmikuun Vastaa

  Pakko kommentoida, kun koskettaa itseä niin syvästi tämä aihe. Söin aikanaan useamman vuoden e-pillereitä mutta aurallisen migreenin takia jouduin jättämään ne pois ja hätäpäissään vaihdoin minipillereihin. Ensin ei ollut mitään ongelmia mutta noin vuoden jälkeen mulla iski kauhea akne (joka oli ollut siis riesana jo aiemmin) ja kaupan päälle sain myös ohenevat ja rasvoittuvat hiukset. Nyt jälkikäteen en ymmärrä miten söin niitä minipillereitä melkein 2v ennen kuin tajusin että kaikki ongelmat tuli niistä. Lopetin hormonaalisen ehkäisyn kokonaan enkä uskalla enää palata siihen rumbaan koskaan. Iho ja hiukset voi paremmin mitä koskaan ja toki tähän on vaikuttanut myös luonnonkosmetiikkaan siirtyminen ja oikea ruokavalio. Summa summarum, kuuntele kroppaa ja merkkejä mitä se antaa, kaikki on yksilöitä! Joka tapauksessa vaikka lopetatkin pillerit ja iho huononis, uskon että pitkällä tähtäimellä se paranee.

  Rakastan Essen Sensitive- linjaa. Yks mun ultimaattinen ihonhoito suositus on Whamisan Deep Rich Toner. Oikeesti, nuo on ihan jotain taikatippoja! Kokeile, lupaan ettet tuu pettymään.

  <3

  • sannitrishin
   Posted at 12:44h, 19 helmikuun Vastaa

   Heiii! Tota oon halunnutkin kokeilla. Oon kuullut siitä niin paljon hyvää. Ja tämä sun kommentti oli nyt ehkä viimeinen niitti ostosarkkuun.

Post A Comment