Maitomyytit: onko kaikki se, mitä tiedämme maidosta totta?

Kaupallisessa yhteistyössä Oatlyn kanssa

 

Ollessani lapsi kylmä maito oli suunnilleen parasta mitä tiesin. Join sitä janoon, nälkään, pullan ja leivän kanssa, jokaisella aterialla, kaakaojauheeseen sekoitettuna iltaisin, ja muroihin kaadettuna aamuisin. Join maitoa kotona, koulussa ja kavereilla.
Maito oli olennainen osa päivittäistä ruokavaliota. Ja miksi en olisi juonut? Maitohan oli terveellistä ja kaikin puolin hyväksi ihmiselle.

Maito vahvistaa luustoa. Se symboloi terveyttä, vahvuutta ja voimaa. Maidonjuontia ja sen tärkeyttä mainostettiin koulujen ja terveysasemien käytävillä julistein, ja se mainittiin varmasti aina, kun puhuttiin terveellisestä, monipuolisesta ja ravitsevasta ruokavaliosta. En muista että minkään toiseen elintarvikkeen tärkeyttä olisi omassa lapsuudessani korostettu samalla tavalla, kuin maidon.

Suomeen perustettiin maitopropagandatoimisto 1929. Tuolloin elettiin melko karuja aikoja, ja erityisesti lapset mutta myös osa aikuisista kaipasi lisää ravintoa ja energiaa. Tuohon tarkoitukseen ravintorikas lehmänmaito sopi loistavasti. Maitopropagandatoimiston tarkoituksena oli tarjota tietoa maitotuotteista, edistää niiden laatua, mutta ennen kaikkea: saada ihmiset juomaan enemmän maitoa. Myös Suomen valtio oli mukana tukemassa hanketta parhaansa mukaan.

Maitopropagandatoimistoa ei enää ole, mutta lehmänmaidolla on edelleen merkittävä jalansija kouluissa. Tukeakin se edelleen saa, nykyään sen tosin jakaa Suomen valtion sijaan EU, ja sitä kutsutaan koulumaitotueksi. Sitä maksetaan jopa 0,36€/l, mikä on aika merkittävä summa etenkin, kun otetaan huomioon kuinka tiukalla budjetilla koulut sinnittelevät saadakseen kasaan terveellisen kouluaterian. EU on myös mukana rahoittamassa erilaisia koulutushankkeita, joiden tarkoituksena on lisätä koululaisten tietämystä maidosta ja maidontuotannosta, joiden tarkoituksena taas on – noh, saada ihmiset juomaan enemmän maitoa.

Mutta onko kaikki se mitä me olemme maidosta oppineet, tai mitä edelleen lapsille ja nuorille opetetaan – ihan totta?

Viime viikolla n.250 000 kotitaloutta sai postin mukana Oatlyn tekemän Maitomyytit- kirjasen, joka nimensä mukaisesti pureutuu maidon ympärillä elävien myyttien todenperäisyyteen. Se mikä oli totta ja tarpeen vaikkapa kuusikymmentä vuotta sitten, ei välttämättä ole sitä enää tänä päivänä. Faktojen tarkastelu tulee tarpeeseen. Oatlyn, ja tämän kampanjan tarkoituksena onkin ensisijaisesti herättää keskustelua, ja siirtää maitokeskustelua faktapohjaisempaan suuntaan.

Maidon terveysvaikutuksista ja hyvää tekevistä ominaisuuksista puhutaan kyllä paljon, mutta se mistä ei puhuta ollenkaan tarpeeksi on maidon ilmastovaikutukset. Keskivertosuomalainen juo n.360litraa maitoa vuodessa, mikä on itse asiassa enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomen kokonaismaidonkulutus vastaa n.2,5 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasuja joka vuosi. Helpommin ymmärrettävässä muodossa tuo vastaa 939 946 edestakaista lento Helsingistä Thaimaahan.
Mistä ihan vähäpätöisestä asiasta ei siis ole kysymys.

Tähän mennessä me tiedämme jo, että kasvipohjaiseen (tai edes kasvipohjaisempaan ruokavalioon siirtyminen on yksi merkittävimmistä ilmastoteoista minkä yksittäinen ihminen voi tehdä. Kasvipohjaisen ruokavalion trendi kasvaakin koko ajan. Mutta nyt jos esimerkiksi koululainen haluaisi juoda koulussa jotain muuta kuin maitoa – olisi vaihtoehtona vesi. Kasvava lapsi ja nuori kuitenkin tarvitsee hyviä rasvoja, kalsiumia ja D-vitamiinia. Niitä ei vedestä saa, mutta useimmista kasvipohjaisista juomista kyllä. Eikö olisi siis ihan järkevää, että ne olisivat kouluissa se mahdollinen vaihtoehto silloin, kun ei syystä tai toisesta halua juoda lehmänmaitoa? Nykyään siihen, että saisi koulussa valita juomakseen kasvipohjaisen juoman tarvitisisi jonkin sortin todistuksen, ja tällöin kyseessä olisi ”erityisruokavalio” mikä on tietysti vähän erikoista, kun valta-osalla syy valita kasvipohjainen tuote on ilmastossa, ei ruokarajoitteessa.

Kävimme reilu vuosi sitten lapsen kanssa ravitsemusterapeutilla. Alba on ollut aina varsin valikoiva syöjä, ja välillä on huolettanut että saakohan hän syömästään ruoasta kaiken tarvitsemansa. Olin ennen tuota käyntiä pitänyt kahden viikon ajan kirjaa lapsen syömisistä. Oikeastaan ainoa asia, mistä ravitsemusterapeutti oli lapsen ruokavalion suhteen huolissaan oli se, että käytämme lehmänmaidon sijaan kaurajuomaa. Sain pitkällisen luennon maidon hyvää tekevistä ominaisuuksista ja siitä, kuinka tärkeä se kasvavalle lapselle on. Minua muistutettiin siitä, kuinka tärkeää kalsium ja proteiini ovat. Tiesin, ja kerroinkin, että kalsiumia on siihen kaurajuomaan kyllä lisätty, ja proteiinia lapsi saa todennäköisesti riittävästi ilman sitä lehmänmaitoakin. Silti käynnin jälkeen jäi olo siitä, että olin jotenkin epäonnistunut täyttämään lapseni tarpeet ja laiminlyönyt jotain todella perustavanlaatuista. Ajattelin, että kyllähän tämä ihminen ravitsemuksen ammattilaisena tietää minua paremmin, mitä lapseni ravinnokseen tarvitsee.
Ette ehkä ylläty kun kerron, että menimme maitohyllyn kautta kotiin.

Edelleen törmään usein argumentteihin siitä, kuinka kaurajuomasta ei saa riittävästi proteiinia tai kalsiumia. Jälkimmäistä tuotteeseen on lisätty, mutta on totta että proteiinia se ei sisällä yhtä paljon kuin lehmänmaito. Proteiinia saa kuitenkin yllättävän monista ruoista (palkokasvit, kikherne, pavut ja linssit, kvinoa, pähkinät mm.). Kohtalaisen monipuolisesti syövän ihmisen on lähes mahdotonta saada ruokavaliostaan liian vähän proteiinia, joten siitä en olisi kovinkaan huolissani.

On kuitenkin selvää, etteivät nämä asiat ole koskaan mustavalkoisia. Harvoin mikään vaihtoehto on pelkästään ja yksiselitteisesti hyvä, tai vastaavasti huono. Omia valintojani juuri nyt ohjaa kaikkein voimakkaimmin ilmastolliset syyt. Pyrin tekemään arjessani mahdollisimman kestäviä valintoja. Suomalainen maito tuottaa 327% enemmän kasvihuonekaasuja kuin ruotsalainen kaurajuoma (kuljetukset mukaanluettuna) ja se on jo yksin on itselleni riittävä syy valita se kasvipohjainen vaihtoehto eläinperäiselle niin usein kuin se on mahdollista.

Moni perustelee eläinperäisten tuotteiden käyttämistä myös sillä, etteivät kasvipohjaiset tuotteet maistu samalta kuin ne eläinperäiset. Monista varmasti tuntuu etteivät ne ole koostumukseltaan tai maultaan yhtä hyviä.
Itse uskon, että kysymys on kuitenkin enemmän tottumuksesta, kuin mistään absoluuttisesta totuudesta.
Vaikka elämäni ensimmäiset 20 vuotta rakastin maitoa ja kermaa. Käytin molempia siekailematta ja aivan kaiken kanssa, niin nykyään en oikeastaan pysty juomaan kumpaakaan sellaisenaan edes tilkkana kahvin seassa.
Asioihin tottuu, ja alkuun oudoilta tai vierailta tuntuvista asioista – voikin tulla uusi normaali.

Paljon keskustelua heräsikin niiden maanantaina instagramissa tekemieni julkaisujen jälkeen (palaan niihin tulleisiin kommentteihin tarkemmin ensi viikolla), mutta edelleen olisi mukavaa kuulla teidän ajatuksia aiheen tiimoilta? Vai herättääkö tämä maitomyytit-kampanja teissä niitä? Vai onko tämä kaikki tieto teille jo ihan tuttua kauraa (eh eh)?

3 Comments
 • Anna-Maria
  Posted at 16:12h, 04 marraskuun Vastaa

  Moi! Itse kyseenalaistan tätä maitomyytti – kampanjaa todella paljon, koska kyse on yrityksen tuottamasta ”tiedosta” eikä puolueettomasta tutkimuksesta. Tutkittua tietoa on asiasta vielä vain vähän saatavilla, etenkin kauramaidon eettisyyttä pohditaan ja tutkitaan paljon ja joissakin tutkimuksissa kauramaidon ja lehmänmaidon ympäristövaikutusten on todettu olevan litraa kohden sama (Luonnonvarakeskus 2019). Itselle taas kotimaisuus on tärkeintä, koska hienoinkaan tofu tai kauramaito ei ole kestävä valinta, jos se täytyy ulkomailta tänne tuoda. Etenkään yritys, jonka rahoitus tulee samasta ”lompakosta” kuin mm Trumpin vaalikampanjaa ja Amazonin sademetsien polttoa ei saa kyllä minulta pisteitä. Lähdeviittaukset antaisi vähän uskottavuutta sinun tekstille, kun kuitenkin esität faktoja ja tarkkoja prosentteja siitä kuinka lehmänmaito on hiilijalanjäljeltään suurempaa ym.,kun eihän se tieto ole varmaan sinun tutkimuksesta peräisin? Blogiin on ”helppo” tehdä yhteistyötä yrityksen kanssa, mutta ravitsemus- ja ympäristöasioissa ei riitä mielipide vaan tarvitaan faktoja.

 • Laura
  Posted at 10:12h, 05 marraskuun Vastaa

  Moikka, kommentoinkin sun Instagram kyselyyn, että maku on suurin syy miksi valitsen maidon kauramaidon sijaan esimerkiksi kahviin. Aloin kuitenkin pohtimaan mitkä ne muut syyt ovat siihen, että lihaa ja maitotuotteita käytän. Päädyin kahteen kiire (helppous) ja hinta.
  Kasvipohjaiset tuotteet ovat valitettavasti huomattavasti kalliimpia kuin vastaavat kasvipohjaiset tuotteet ja näin opiskelijana se tuntuu. Toki tiedostan, että mitä enemmän näitä tuotteita ostetaan sitä kilpailukykyisempään suuntaan hinnatkin muuttuvat, mutta se vie aikaa, siihen asti nämä kyseiset tuotteet valitettavasti ovat kalliimpia. Syödessäni vegaanisesti en juurikaan käyttänyt näitä ”korvikkeita”, vaan muodostin ruokavalioni ihan muista raaka-aineista (se miksi en enää syö vegaanisesti onkin jo ihan toinen tarina).
  Toinen syy on kiire/helppous, jos en ole tehnyt töihin eväitä koen helpompana ostaa sen avocadon, miniluumutomaatin ja siihen lisäksi raejuuston välipalaksi, kuin löytää yhtä täyttävää ja ravintoarvoiltaan vastaavaa kasvisruokaa valmiina. Kaikkea epäterveellistä kyllä löytyy. Itse tehdessäni eväitä suosin kasvisruokaa, mutta tämä ”äkkiä jotain mukaan” tuntuu olevan haaste. Onneksi kouluruokalassa on mahdollista valita se kasvisvaihtoehto ja kauramaito (Unicafessa).
  En oikein osaa sanoa tämän kommentin pointtia, halusin kai vain jakaa ajatuksia, joita postauksesi (ja oatlyn maitomyytti -sivusto) herätti ja ehkä saada jotain vinkkejä tai vertaistukea siihen, että muutkin tuntevat samanlaista riittämättömyyttä, kun tiedostaen tekee niitä huonompia valintoja hinnan tai muun syyn takia.
  Kiitos hienosta postauksesta! :)

 • Johanna Ek
  Posted at 11:19h, 05 marraskuun Vastaa

  Oon sitä mieltä, että sodan aikaisessa Suomessa ja juuri sotien jälkeisessä Suomessa maito on ollut tosi hyvä ravinnon lähde lapsille ja aikuisillekin, kun proteiinia ei ehkä saatu niinkään lihasta ja muutenkin ruokavalikoima oli paljon suppeampi. Nykyään sille ei ole enää samanlaista tarvetta ja siksi näitä ajatuksia on hyvä päivittää, luulen että nuoremmalle ikäpolvelle lehmänmaidolla ei ole niin suurta merkitystä. Lisäksi kaurajuomat ovat kehittyneet ihan viimeisessä parissa vuodessa todella paljon, joten niitä kannattaa rohkeasti maistaa. Muistan itsekin ensimmäisiä kauramaitoja maistellessani, että olipa kitkerää tai jäi paljon sakkaa kupin pohjalle. Nyt näihin on joko tottunut tai laatu on parantunut, ehkä molempia :) Itse valitsen kuitenkin kotimaisen Oddlygoodin kauramaidot koska siinä säästyy myös rahtien päästöt. Tiivistääkseni vielä :D niin omasta mielestäni on tosi hyvä jos edes osittain siirtyy pois eläinperäisistä tuotteista, vaiheittain ja pikkuhiljaa – sekin on arvokasta ja tärkeää. Vielä tulee mieleen, että kaurajuomat varmasti olisivat käytetympiä jos hinnat olisivat janojuomalle sopivia. Nyt kun maitoa juodaan perheissä janoon on 60 sentin ja 2,30 euron litrahinnalla merkitystä :) Mutta tärkeä keino tämäkin kaikinpuolin ilmaston ja planeettamme kannalta!

Post A Comment