Kehutaan enemmän

Olen tässä nyt muutamien viime viikkojen aikana miettinyt kehuja ja niiden voimaa, ja sitä miksi niitä kuitenkin jaetaan jotenkin säästellen. Lapsuudenkodissani kehuja ei viljelty kovin heppoisin perustein. Niitä kuuli harvakseltaan ja ne piti todella ansaita. Varmasti kukin meistä mietti kivoja ja positiivisia ajatuksia toinen toisistamme mutta aika harvoin niitä osattiin kuitenkaan sanoa ääneen. Kavereidenkin kesken oli nuorempana enemmän normaalia piikitellä kuin kehua, silti tiesin aina että tykkäämme kyllä toisistamme.

Viimeisten vuosien aikana kehuminen ja niiden kuuleminen on suunnilleen satakertaistunut verrattuna aiempaan. Eläminen ihmisen kanssa, jonka lapsuudenkodissa kehuja suorastaan kilvan jaetaan, on vaikuttanut tähän ehkä hieman. Heillä ei takuulla yksikään positiivinen ajatus jää sanomatta ääneen. (Toisaalta niin siellä tehdään myös niiden ei niin mairittelevien ajatusten kanssa).
Alkuun tämä tuntui vähän oudolta. En oikein osannut ottaa kehuja tosissani, kun niitä ropisi ihan solkenaan. Saati sitten, että olisin osannut itse niitä antaa. Meni varmaan vuosi, ehkä kaksi todennäköisesti jopa kolme ennen kuin tuo kehumisen kulttuuri alkoi voida vähän paksummin omassakin elämässäni. Nykyään kehun jo aika helposti ja usein, niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Ja voi mikä ihana positiivisuuden vire ja kierre niiden hyvin ajatusten jakamisesta syntyykään. Kehu kun ei ilahduta pelkästään saajaansa, vaan myös antaja saa siitä kepeän mielen.

En oikein tiedä miksi, mutta muistan kuinka joskus nuorempana saatoin ihailla vaikkapa nyt jonkun tyypin ulkonäköä, mutta en todellakaan halunnut kertoa ajatuksestani tälle, sillä kyllähän tämä jo itsekin tietää olevansa kaunis, eikä siis mielestäni tarvinnut tätä kehuaToisinaan taas ajattelin kehumalla jotenkin pienentäväni itseni. Erikoinen ajatus, eikö? Silti huomaan, että näin ajattelee itse asiassa moni muukin. Kehuin esimerkiksi tuossa taannoin erään juuri tapaamani ihmisen hauskuutta johon hän kommentoi tyyliin ”älä nyt, oothan sä itekki hauska”. Tuli olo, että hänen päässään tuo kehu kääntyikin muotoon sinä hauska, minä tylsä. Tätä tapahtuu itse asiassa aika usein. Ikään kuin kehumalla muiden ominaisuuksia sitä jotenkin automaattisesti kyseenalaistaisi niitä samoja ominaisuuksia itsessään. Jakaako joku saman ajatuksen, vai olenko ihan yksin tämän kanssa?

Kehotankin nyt tässä näin niin itseäni kuin kaikkia teitäkin kehumaan enemmän ja vilpittömämmin. Voin luvata, että huomaatte kyllä niiden positiivisen vaikutuksen elämässänne hyvin pian. On melkein uskomatonta kuinka suuri voima positiivisella palautteella voi olla, joten käytetään sitä voimaa. Säästelemättä ja surutta. Niiden kehujen jakelemisen lisäksi kiinnittäkääpä vielä ihan erityistä huomiota siihen kuinka puhutte muista ihmisistä silloin kun he eivät ole läsnä. Se kuinka käyttäydymme sosiaalisissa tilanteissa kertoo meistä varmasti paljon, mutta se mitä ajattelemme ja kuinka muista puhumme silloin kun he eivät ole kuulemassa, kertoo meistä mielestäni vielä enemmän.

pst. olisi ihanaa jos jättäisitte kommentin, jossa kehuisitte yhtä, tai miksei useampaakin, teille merkityksellistä ihmistä.

26 Comments
 • Lilli
  Posted at 22:37h, 26 tammikuun Vastaa

  tää teksti on just kuin mun tänhetkiselle elämälle tehty! Liikaa vertailua, ja kehujen säästämistä, siinä pelossa että alentaa itsensä. Ja tuo pisti miettimään, että kuinka niistä muista ihmisistä puhutaan, sillon ku he eivät oo läsnä. Kiitos Sanni todella paljon!

  Mä haluaisin kehua mun veljen vaimoa, joka on uskomattoman taitava tekemään käsitöitä. Hänellä on myös niin hyvä maku sisustuksen kanssa, että ei voi kun ihailla hänen käden jälkeään 🙂

  Terkkuja Oulusta!

  • Sanni
   Posted at 23:42h, 30 tammikuun Vastaa

   Mä luulen, että aika monella on tässä asiassa tekemistä, itsellänikin todella paljon. Mutta tiedostamisesta, ja halusta muuttua kaikki lähtee, joten suunta on oikea.

   Halaus sinne Ouluun!

 • Ellu
  Posted at 22:40h, 26 tammikuun Vastaa

  Oot ihana sanni <3

  • Sanni
   Posted at 23:40h, 30 tammikuun Vastaa

   Ellu <3 !

 • -lisa
  Posted at 23:16h, 26 tammikuun Vastaa

  Niinpä, komppaan sun ajatuksia. Voi kun vaan osais kehua ihmisiä useammin!
  Haluan kehua kämppistäni, joka koulukiireistä ja muista huolimatta jaksaa lenkkeillä lähes päivittäin. Hän on myös todella hyvä kirjoittamaan ja taitava ompelija.
  🙂

  • Sanni
   Posted at 23:40h, 30 tammikuun Vastaa

   No ihana kämppis, ja sinä! En kestä miten hyvälle tuulelle tulin näitä kommentteja lukiessa. Kehuminen tekee kyllä niin hyvää.

 • Bella
  Posted at 00:26h, 27 tammikuun Vastaa

  Ihailen vilpittömyyttäsi Sanni! Oon niin aito!

  Sain hiljattain uuden ystävän toiselta puolelta maapalloa, kun molemmat muutimme uuteen maahan. Nuoresta iästään huolimatta hän on mitä huomaavin, ajattelevin ja epäitsekkäin ihminen. Sydän on puhdasta kultaa.

  • Bella
   Posted at 00:27h, 27 tammikuun Vastaa

   Oot**

  • Sanni
   Posted at 23:39h, 30 tammikuun Vastaa

   Kiitos! Uudet ystävät on kyllä onni.

 • sofia
  Posted at 00:46h, 27 tammikuun Vastaa

  Sulle menee ensimmäinen Kiitos. Tää blogi on ihan valtavan ihana, täynnä hyviä ja rakentavia teemoja. Sydän sulle.
  Toinen Kiitos ja kehu menee mun perheelliselle siskolle. Täydellinen nainen, rento vaimo ja rakastava äiti. Omien haasteidensa kanssa kättä vääntäessäänkin jaksaa pyörittää arkea ja touhuta lasten kanssa, ilman ”veren maku suussa”- meininkiä. Ja ehkä se armollisuus onkin se, mistä tulee niin vau-fiilis. Oon vaan oppinu siskoni asenteesta ja otteesta elämään niin paljon, että juuri siksi kirjoitin hänestä.

  • Sanni
   Posted at 23:38h, 30 tammikuun Vastaa

   Voi miten ihana sisko. Mutta niinhän ne siskot tuppaa olemaan.
   Ja ihana kommentti Sofia, ja tuo kehu. Toivottavasti sisko lukee, tai kuulee tämän.
   Pusuja, oot <3

 • Henrika
  Posted at 12:00h, 27 tammikuun Vastaa

  Osui ja upposi 🙂 Kiitos Sanni!

  • Sanni
   Posted at 23:37h, 30 tammikuun Vastaa

   Jee, kiva kuulla!

 • Katriina
  Posted at 13:54h, 27 tammikuun Vastaa

  Kiitos Sanni kirjoituksestasi. Tämä on aihe, jota olen miettinyt useaan otteeseen elämäni aikana. Olen lähtöisin perheestä, jossa kehuja ei sadellut. Oikeastaan vain ne negatiiviset jutut huomioitiin, hiljaisuus ja rauhallisuus oli ainoa ”palkka” siitä, että asiat oli osannut tehdä oikein.
  Tätini oli pitkään ainut ihminen, jolta sain positiivistä palautetta, joka kehui ”ilman syytä” ja jonka seurassa tunsin olevani riittävä ja hyvä sellaisena kuin olen. Tavattuani mieheni sain elämääni kokonaisen perheen tätini kaltaisia välittäviä ja avoimia ihmisiä. Alkuun tuntui oudolta kuulla posiitiivia kommentteja normaalin keskustelun lomassa ja täytyy myöntää, etten uskonut puoliakaan heidän kommenteistaan todeksi. Vähitellen olen kuitenkin oppinut kääntämään oman vanhan ajattelutapani päälaelleen. Olen huomannut, kuinka hyvä mieli itselläni on kun ajattelen asioita posiivisesta vinkkelistä. Ja kuinka pienetkin posiviiset kommentit saavat hyvän mielen sekä itselle että toiselle.
  Edelleen oman perheeni kanssa tilanne on hankala. He tuntuvat pitävän ”uutta minua” tekopirteänä ja antamiani kehuja teeskentelynä. Aika surullista. Mutta en anna sen vetää itseäni takaisin sen saman epävarman tytön rooliin, jossa nuorempana olin. Olen niin suunnattoman kiitollinen miehelleni ja tädilleni, ilman heitä matka tähän pisteeseen jossa nyt olen, olisi ollut todella paljon hankalampi. Aika huippua on myös se, että uskallan nykyään sanoa kiitokseni näille tyypeille myös kasvotusten -sitä en nuorempana olisi ikinä uskaltanut tehdä 🙂
  Kiitos Sanni mukavasta blogistasi! p.s Myös minä olen ihaillut hymyäsi. Älä ihmeessä peittele sitä! 🙂

  • Sanni
   Posted at 23:37h, 30 tammikuun Vastaa

   Ihan mieletön kommentti, kiitos että jaoit. Just tämän takia kirjoitan blogia, jotta saisin salaa udella ja tietää lisää muista, minulle tuntemattomista ihmisistä. hihii, tää on niin mukavaa.

   Kuulostaa mun korvaan siltä, että olet menossa juuri oikeaan suuntaan. Arvostan! Ihana sinä, pus.

 • Mari
  Posted at 14:10h, 27 tammikuun Vastaa

  ensiksi kehun blogia (kuten niin monet muutkin), asiaa ja sisältöä löytyy postauksista 🙂 on ihana lukea näitä eikä tyhjää höttöä mitä useimmat blogit valitettavasti on :/
  positiivisuutta ja kehumista ei suomalaisessa kulttuurissa liiaksi ole, hyvää oloa saisi kaikki jakaa rutkasti enemmän 🙂
  ja kehua haluaisin miestäni joka omistaa ihanan positiivisen elämän asenteen ❤

  • Sanni
   Posted at 23:34h, 30 tammikuun Vastaa

   Ihana mies! Mä niin haluaisin oppia lisää ihmisiltä, joilla tällainen hieno asenne elämään ja sen mukanaan tuomiin sattumuksiin on. Terveisiä! Hyvän miehen oot löytänyt!

 • lotta
  Posted at 20:51h, 27 tammikuun Vastaa

  tuttuja ajatuksia. oon havahtunut siihen, että hyvä lisää hyvää. niin yksinkertanen ajatus, mutta joskus haasteellinen toteuttaa. mutta hitaasti edetään. 😀 kehuisin tähän varmaan meidän luokkaa, joka on täynnä mahtavia ja tosi erilaisia tyyppejä.

  • Sanni
   Posted at 23:33h, 30 tammikuun Vastaa

   Just näin. Usein tuntuukin, että ne kaikkein simppeleimmät jutut on kuitenkin käytännössä usein hankalimpia toteuttaa, vaikka ei todellakaan saisi. Petrataan siis 😉

 • Elina
  Posted at 22:22h, 27 tammikuun Vastaa

  Kiitos blogista 🙂 kehun mun ihan mahtavaa työkaveria, joka on innostanut omalla toiminnallaan mua tarttumaan töihin paremmalla otteella?

  • Sanni
   Posted at 23:33h, 30 tammikuun Vastaa

   Ihana kehu, toivottavasti työkaveri tietää tämän 🙂

 • Didgeridoo
  Posted at 20:19h, 28 tammikuun Vastaa

  Eka kehu menee sulle, kuinka ihana onkaan hymysi<3. Toinen kehu menee ystävälleni H:lle, joka on aivan ihana ihminen ja niin hyvä kuuntelemaan. Kolmas kehu menee mahtavalle työporukalle, jonka kanssa on ihan parasta tehdä töitä:)

  • Sanni
   Posted at 23:31h, 30 tammikuun Vastaa

   Ah, oon ihan liikutuksissa näistä kommenteista. Ihania kehuja ootte jaelleet, kiitos ja pus!

 • Kiitos ! | Sanni Trishin
  Posted at 11:14h, 31 tammikuun Vastaa

  […] lukemaan ja vastaamaan kommentteihin, joita olitte jättäneet tuohon muutaman päivän takaiseen kehu- postaukseen, ja voi itku kuinka hyvälle tuulelle tulin niitä lukiessani, onnelliseksi suorastaan. Vähän […]

 • heiskav
  Posted at 22:43h, 07 helmikuun Vastaa

  Musta tuntuu, että tuo kehumattomuus on erityisesti vanhemmilla ihmisillä ja vl-piireissä (ja pohjosessa) tosi yleistä. Läheiseni, joka vasta muita kuin vl-ystäviä saatuaan alkoi kuulla kehuja itsestään. Surullista.

  Onneksi nuorempi sukupolvi lienee muuttaa tätäkin asiaa. Omien ystävien perusteella ainakin. 🙂

  Ja lopuksi kehu. Mammakerho, luettekohan tätä, ootte ihania tärkeitä ihmisiä mulle.<3

  • Sanni
   Posted at 21:25h, 08 helmikuun Vastaa

   Voi muuten hyvinkin pitää paikkaansa tuo sanomasi. Mulla tosin kaveripiirissä paljon vl-perheissä kasvaneita, ja niistä monessa on kehuttu ja kannustettu ihan älyttömästi. Varmaan perhekohtaisesti isojakin eroja, mutta voisin kuvitella että aika montaa perhettä tällainen kehumattomuus kuitenkin koskee. Toivotaan tosiaan, että nuori sukupolvi tekee tämänkin asian paremmin 🙂

Post A Comment