Palautumisen optimointiin


Kaupallinen yhteistyö: Itsehoitoapteekki

 


Joku viisas sanoi joskus, että aikuisuus on onnellisimmillaan silloin kun muistaa riittävän usein palata niiden asioiden pariin joista nautti lapsena. Lapsena olin jatkuvasti liikkeessä: pyöräilin, uin, kävelin, juoksin ja kiipeilin. Me pelasimme jalkapalloa, pesäpalloa ja sählyä. Harrastin vuosia yleisurheilua ja hetken jääpalloakin.
Jossain nuoruuden ja aikuisuuden välissä hukkasin tuon liikkuvan osan itsessäni ja unohdin sen lähes kokonaan vuosiksi.
Aloitin kyllä aina toisinaan erilaisia harrastuksia vain jättääkseni ne noin kahden viikon jälkeen.

Viimeisten muutaman vuoden aikana liikkuminen on taas juurtunut olennaiseksi osaksi arkea.
Kukaan minua instagramissa seuraava ei ole voinut välttyä pilates-intoilultani. Tuo laji oli minulle portti takaisin sinne nautinnolliseen ja jo liikkuessa palkitsevaan tekemiseen. Ongelma oli aiemmin ollut se, etten ollut löytänyt itselleni sopivaa tapaa liikkua, josta olisin nauttinut jo tehdessä, enkä vasta sen jälkeen.  Harjoittelen nykyään liki päivittäin, enkä koskaan ajattele että pitäisi liikkua, vaan että ihanaa kun saan.

Pilateksen myötä elämään on valunut myös muita tapoja liikkua. Kävelen nykyään aina ja kaikkialle, jos vain aikataulut sen mahdollistavat. Nautin taas uimisesta samaan tapaan kuin lapsena, juoksustakin olen alkanut vähän pitää kun olen oivaltanut että juokseminen ei automaattisesti tarkoita 10 kilometrin lenkkejä, vaan voin hyvin juosta juuri niin lyhyitä matkoja ja niin nopeasti kuin itseäni sattuu huvittamaan. Myös pallopelit ovat alkaneet taas kiinnostaa.

Mutta jos lapsena kykenikin liikkumaan tunteja päivässä, joka ikinen päivä – enää ei kykene. En ainakaan minä, enkä ainakaan ilman kolotuksia ja jumeja. Monilta osin tuntuu usein yhä ihan 16- vuotiaalta, mutta keho ei valitettavasti lukeudu niihin asioihin. Olen 34 ja keho palautuu rasituksesta juuri niin kuin 34- vuotiaan voi kuvitellakin palautuvan: hitaammin kuin toivoisi.

Nautin kuitenkin liikunnasta, hikoilusta, siitä urheilunaikaisesta euforiasta, haasteista, kehityksestä ja siitä kaikkivoipaisuuden tunteesta, jonka saan kaikkein varmimmin juuri liikkeessä, joten haluan tietysti sisällyttää sitä arkeeni mahdollisimman paljon.
Jotta se on mahdollista, näen vähän (toisinaan myös aika paljon) aikaa ja vaivaa sen palautumisen eteen. Pyrin optimoimaan levon ja unen määrän, syön paljon, monipuolisesti ja usein, käytän kylmää vettä palautumisen apukeinoina kylmien suihkujen muodossa  ja nyt säiden sen salliessa uin aamuisin myös meressä.  Noiden asioiden rinnalle kaipaan myös täsmäaseita, joilla voi nopeuttaa palautumista tai helpottaa kireyksiä tai kolotuksia paikallisesti.

Orionilta löytyy sellainen tuoteperhe kuin Movex, jonka alle on kerätty tuotteita nimenomaan aktiivisen elämäntavan tueksi. Olen käyttänyt Movex – ravintolisiä jo pidempään, mutta nyt haluan tässä nostaa valokeilaan erään toisen tuotteen. Nimittäin MOVEX ICE kylmä-kuuma – voiteen. Voide on tuotu valikoimaan viime syksynä, ja se on ollut olennaisena osana omaa palautumisen apuväline-laatikkoani alkuvuodesta lähtien. Kuten nimestäkin voi ehkä jo päätellä on voiteella kaksitehoinen vaikutus, joka alkaa viilentävänä muuttuen lämmittäväksi. Voiteen sisältämä mentoli viilentää, lievittää kipua, vähentää turvotusta ja laukaisee lihasjännitystä. Capsicum-uute taas lämmittää, vilkastuttaa kudosten verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, jotka kaikki edistävät ainakin omalla kohdallani lihasten ja nivelten palautumista rasituksesta kuin myös niitä hetkellisiä jumeja ja kolotuksia.

Tässä kohtaa on muuten ihan pakko jo mainita, että tämä voide on siitäkin erityisen ihana, ettei tämä tahmaa ollenkaan. Vaan koostumus on sellainen pehmeän voidemainen, joka levittyy ja imeytyy iholle tavallisen kosteusvoiteen tapaan. Pieniä asioita, joilla on lopulta kuitenkin iso merkitys. Tuotteella on myös suomalaisen työn Avainlippu-tunnus. Iso asia itselleni sekin.

Muutama vuosi sitten aloittaessani pilateksen kipeytyivät nivelet alkuun aika tavalla. Oikea tekniikka oli tuolloin vielä hakusessa, samoin kuin useimmat lihaksetkin joita sen oikean tekniikan tueksi tarvitaan. Tuolloin nivelet usein kuormittuvat enemmän, kuin niiden kuuluisi. Erityisesti ranteita ja polvia kolotti usein, ja nyt vain toivon että kunpa tämä Movex ICE kylmä- kuuma- voide olisi ollut olemassa jo tuolloin. Kaikki olisi ollut huomattavasti helpompaa ja miellyttävämpää.

Nykyisin käytän tätä voidetta itse pääasiassa helpottamaan lihasjumeja, mutta tämä on siis omiaan myös nivelkipuihin. Haluaisin nyt jo kuitenkin mainita, että tulehtuneisiin lihaksiin tämä voide ei lämmittävän vaikutuksensa vuoksi sovellu, sillä lämpö nopeuttaa tulehduksen leviämistä. Myös tuoreissa vammoissa lämmön vaikutuksen aiheuttama verenkierron lisääntyminen on haitallista koska lisääntynyt verenvirtaus pahentaa tuoretta kudosvauriota ja siihen liittyvää verenvuotoa ja turvotusta.
Mutta sellaisiin tyypillisiin urheilusta väsyneisiin, kireiltä tai jumisilta tuntuviin lihaksiin tämä voide on oiva apu. Tiedän monen käyttävän tätä voidetta myös näyttöpäätetyön jumittamille hartioille. Taidan alkaa läträtä tätä hartioille itsekin, sillä teen töitä yksinomaan asennoissa jotka huutavat sitä, etten ole koskaan työergonomiasta kuullutkaan.

Se mitä ehkä haluan tällä kaikella sanoa on, no ensimmäiseksi tietysti kannustaa jokaista käyttämään aikaa ja ehkä vähän vaivaakin sen eteen että löytäisi sen itselleen mieluisan tavan liikkua ja pitää hyvinvoinnistaan huolta. Sanon tämän siis siksi, että oma elämänlaatuni on parantunut niin merkittävästi sen jälkeen, kun liikutan taas kehoani aktiivisesti, eikä se laatu ole parantunut vain hetkellisesti tai jollain tietyillä osa-alueilla vaan sen vaikutukset ovat valuneet kaikkialle. Uskon itseeni ja kykyihin huomattavasti aiempaa enemmän, voin paremmin, nukun ja syön sellaisilla tavoilla jotka sekä tuntuvat oikeilta että tekevät minulle hyvää, olen energisempi, pitkäpinnaisempi ja minun on helpompaa keskittyä. Toivon, että jokainen saisi kokea saman. Haluan sanoa myös, että jumeista ja kivuista ei tarvitse vain hiljaa kärsiä ikäänkuin liikkumisen sivutuotteena, vaan niiden lievittämiseen ja jopa ennalta-ehkäisemiseen on olemassa oivallisia tuotteita, joiden hyödyistä ja eduista kannattaa ottaa kaikki mahdollinen irti.

Tags:
1 Comment
  • Sanni
    Posted at 20:43h, 31 toukokuun Vastaa

    Jes mahtavaa Sanni. Tätä olen odottanut. Olet niin inspiroiva ollut aina 💎

Post A Comment